Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

...Καλώς ήλθατε στο προσωπικό μου blog,κάντε εγγραφή να ανταλλάσουμε ιδέες απόψεις και να γίνουμε φίλοι!!! ...

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Δημήτρης Χούπας-Ένας αγνός εργάτης της Ψαλτικής Τέχνης αναχώρησε για την Ουράνια Πατρίδα


του ΑΚΗ Ν. ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ (Γεν. Γραμματέα της ΟΜΣΙΕ)


Ένας αγνός εργάτης της ψαλτικής τέχνης αναχώρησε για την Ουράνια Πατρίδα.
Ο Δημήτρης Χούπας απεβίωσε αδόκητα, αφήνοντας άφωνους τους αγαπημένους του συγγενείς, τους φίλους του Ιεροψάλτες, έτσι ήσυχα και ταπεινά....
Λίγες μέρες πριν, ψάλλαμε μαζί στο Αλεξανδρινό Πατριαρχικό Μετόχι του Αγίου Αθανασίου Κυψέλης, πλαισιώνοντας τον Πρωτοψάλτη του Ναού Ηλία Γιουρούκο.
Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Πρωτοψάλτης ο Ηλίας Γιουρούκος.
Αριστερά του διακρίνεται ο Α' Γεν. Γραμματέας της ΟΜΣΙΕ Άκης Ν. Λιλιόπουλος
Δεξιά του ο Β' Γεν. Γραμματέας της ΟΜΣΙΕ Φώτης Γιαννακάκης
Αριστερά Δημήτρης Χούπας, ο Δήμαρχος Στάθης Κούλης, Νίκος και Θανάσης Λιλιόπουλος 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ-(ieropsaltis.com)
Ο Δημήτρης Χούπας γεννήθηκε στη Βράχα Ευρυτανίας.

Καλλίφωνος Πρωτοψάλτης σήμερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και Φαλήρου . Πρώην Διευθυντής στην Alpha Bank Τράπεζα .

Από την παιδική ηλικία γαλουχήθηκε με τη μαγεία της Βυζαντινής Μουσικής και με την λεπτεπίλεπτη Μουσική Τέχνη της Ιεροψαλτικής. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών με τους μεγάλους διδασκάλους της βυζαντινής μουσικής : Περιστέρη, Μαργαζιώτη και τον Ακαδημαϊκό Μενέλαο Παλάντιο. Παράλληλα στο Εθνικό Ωδείο σπούδασε πιάνο και κλασσικό τραγούδι.

Αργότερα πλούτισε και επέκτεινε τις γνώσεις του μελετώντας μουσικά κείμενα παλαιότερων και νεότερων φημισμένων πρωτοψαλτών όπως των Αθανασίου Καραμάνη, Θρασυβούλου Στανίτσα, Χαριλάου Ταλιαδώρου κ.α. διαμορφώνοντας έτσι μια πολυσύνθετη μουσική προσωπικότητα, κύρια προς την κατεύθυνση του Υμνωδού της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Διετέλεσε πρωτοψάλτης σε πολλούς ιερούς ναούς των Αθηνών και στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη επι 14 έτη (1989 εως 2003) οπου και εξέδωσε για να τιμήσει τους Αγίους της Μονής , δίσκο ακτίνας με ύμνους του εσπερινού των αγίων. Η εργασία αυτή επαινέθηκη ανεπιφύλακτα από την Ηγεσία της Εκκλησίας μας και όχι μόνον.

Από το 1973 υπήρξε στέλεχος (τενόρος) και μουσικός εκπαιδευτής της ιστορικής Χορωδίας της Εμπορικής Τράπεζας και συμμετείχε σε περισσότερες από 200 συναυλίες της ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με τη χορωδία αυτή περιόδευσε σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες και συμμετείχε σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς απ΄όπου αποκόμισε επαίνους και διεθνή έπαθλα που κοσμούν σήμερα την καλλιτεχνική του προθήκη. Στη Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας προσέφερε υπηρεσίες επί 25 συναπτά έτη και απολάμβανε της μεγάλης εμπιστοσύνης και ευαρέσκειας των επιτελών της. Στη συνέχεια από το 1986, διετέλεσε μέλος και στέλεχος του μικρού φωνητικού συνόλου « ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ » η οποία είχε μουσική αναφορά στην Πολυφωνία της Αναγέννησης.

Με το συγκρότημα αυτό, περιόδευσε τις χώρες Ιαπωνία, Κορέα, Ταϊβάν, και Χονκ Κόνγκ με θριαμβευτικές εμφανίσεις με ελληνικό και ξένο ρεπερτόρριο. Είναι άξιο αναφοράς ότι στην Ιαπωνία απενεμήθη το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης «Takaratska» για τη συμμετοχή του στο μουσικό διαγωνισμό. Είναι ιδρυτικό στέλεχος του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Αθηνών, του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Ρόδου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Όπερας της Κύπρου.

Ο Δημήτρης Χούπας αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό κύτταρο στο μουσικό γίγνεσθαι του τόπου μας με υποδειγματική έφεση στην καλλιέπεια της ανωτάτης των Καλών Τεχνών. Ωστόσο, παράλληλα, είναι ένα άτομο ιδιαίτερα επιτυχημένο στον κοινωνικό και επαγγελματικό τομέα και απολαμβάνει της αναγνώρισης και απεριόριστης εκτίμησης τόσο των πολιτιστικών, όσο και των θρησκευτικών Ταγών της Χώρας.

Σήμερα 2/2/2018 ημέρα εορτής της Υπαπαντής πραγματοποιήθηκε σε πλήρη κατάνυξη, η εξόδιος ακολουθία  του Δημήτρη Χούπα, στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Ζωγράφου, παρουσία συγγενών, πλειάδα ιερέων, συναδέλφων Ιεροψαλτών και φίλων.

Στο δεξιό αναλόγιο χοράρχησε ο Άρχοντας Πρωτοψάλτης Γεώργιος Χατζηχρόνογλου και στο αριστερό αναλόγιο ο επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών Ελλάδος Πρωτοψάλτης κ. Ηλίας Γιουρούκος.

Από τους ψάλτες που μπόρεσα και διέκρινα (να με συγχωρήσουν οι συνάδελφοι που δεν τους θυμάμαι, λόγω του βαρύ κλίματος και της κατάστασης που επικρατούσε, ωστόσο με ένα μαιλ μπορώ να τους προσθέσω) στο δεξιό αναλόγιο Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, Φώτης Κετσετζής, Σταμάτης Κίσσας,Παναγιώτης Κατσικερός κ.α...


Στο αριστερό αναλόγιο Ηλίας Γιουρούκος, Σταύρος Πήλιουρας, Στέφανος Συμεωνίδης, Αλέξης Νικολουτσόπουλος, Ηλίας Σερασκέρης, Ζαχαρίας Κοντοφρύδης, Βασίλης Κίρκου, Ματθαίος Παντουβάκης, Στάθης Κούλης, Σπύρος Παπαγεωργίου κ.α.

Από τους Ιερείς διέκρινα τον Μουσικολογιότατο Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου π. Λάμπρο Ανδρεάκη

Στους παρευρισκόμενους ψάλτες διέκρινα τον Άρχοντα Φώτη Γιαννακάκη, Νίκο Μποσίνη, Δάνο Καραμπάση, Σπύρο Περιβολάρη  κ.α...


Ο επικήδειος λόγος εκπροσωπώντας την ΟΜΣΙΕ από τον Γενικό Γραμματέα Άκη. Ν. Λιλιόπουλο

     Οδυνηρό καθήκον μας έφερε σήμερα εδώ, στο Κοιμητήριο του Ζωγράφου να απευθύνουμε το ύστατο χαίρε στο Δημήτρη Χούπα.
Αγαπητοί συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι ψάλτες, ο Ιεροψαλτικός Κόσμος σήμερα θρηνεί και πενθεί.
     Ο Δημήτρης αναχώρησε για την Ουράνια Πατρίδα.
    Ο αποχαιρετισμός μια απαστράπτουσας πνευματικής προσωπικότητας, που με την ευγένειά του και την καλοσύνη του, τίμησε την ψαλτική τέχνη, τον ελληνικό πολιτισμό μέσα από τις ιστοσελίδες του, αφιερωμένες, η μία στην ψαλτική τέχνη και η άλλη στην παραδοσιακή μας μουσική, που λάμπρυνε τα ψαλτικά αναλόγια, που υπηρέτησε αρχές και αξίες.
    Και τα λόγια μοιάζουν φτωχά και ανήμπορα να περιγράψουν και να αποδώσουν το τεράστιο ανάστημα και τις διαστάσεις της λαμπρής προσωπικότητας και της προσφοράς του Δημήτρη.
   Και δηλώνω αδύναμος να απαριθμήσω τα πνευματικά κάλλη και αρετές καθώς και την κορυφαία πολυσήμαντη προσφορά του Δημήτρη, στην ψαλτική τέχνη. Υπήρξε δάσκαλος, και αγωνιστής για την μεταλαμπάδευση της Ιερής Τέχνης του Δαμασκηνού, προβάλλοντας την σε όλο το πλανήτη, ένας Επιστήμονας Διευθυντής Τραπέζης.
   Υπήρξε η αρμονική συνύπαρξη και ταύτιση όλων αυτών των ιδιοτήτων του. Ως λειτουργός της ζώσας Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, ήταν το ζωντανό κύτταρο, του οποίου η σκέψη και το έργο, θα φωτίζει από εδώ και στο εξής τις μέλλουσες γενιές των ψαλτών.
    Δημήτρη, θα μπορούσε κανείς να μιλάει ώρες ατελείωτες για το μεγαλείο της ψυχής σου, για την καλοσύνη σου, για τις αρετές σου, για το έργο σου.....
Οι στιγμές όμως για όλους εμάς είναι ανθρωπίνως πολύ δύσκολες, και εγώ προσωπικά που έχω την τιμή καθηκόντως από τους συναδέλφους μας, να τους αντιπροσωπεύσω μέσα από την Ομοσπονδία Ιεροψαλτών Ελλάδος, βρίσκομαι απροετοίμαστος και σε δυσκολία να εκφραστώ περισσότερο, διότι φοβούμαι μήπως με τα φτωχά μου λόγια δεν αποδώσω τα πρέποντα και σμικρύνω το μεγαλείο σου.
     Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στραφούμε όλοι μας προς τον Κύριό μας και να τον παρακαλέσουμε με αυτά τα λόγια:
"Μετὰ πνευμάτων δικαίων τετελειωμένων, τὴν ψυχὴν τοῦ δούλου σου, Σῶτερ, ἀνάπαυσον, φυλάττων αὐτὴν εἰς τὴν μακαρίαν ζωήν, τὴν παρά σοί, φιλάνθρωπε"

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ !